Treća HBOR-ova dodjela kredita

Bez autora
Apr 26 2010

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) održat će krajem tjedna, 30. travnja treću aukciju za model A, odnosno za dodjelu kvota kredita za provedbu Programa kreditiranja obrtnih sredstava. Ukupan iznos te aukcije je 250 milijuna kuna. To je 50 milijuna kuna veći iznos nego u prve dvije aukcije, a novost je treće aukcije što se, uz kredite ročnosti od tri godine, odnosi i na kredite ročnosti od jedne godine. Tako HBOR na treću aukciju ide s iznosom od 200 milijuna kuna za kredite ročnosti tri godine, dok je kreditna kvota za kredite ročnosti jedne godine 50 milijuna kuna. U trećoj će aukciji banke moći podnijeti dvije ponude, šifrirane ponude slat će na dan aukcije 30. travnja od 9 do 14 sati elektronskom poštom na namjensku e-mail adresu HBOR-a, a od 14 do 15 sati šifre za njihovo otvaranje. Nakon aukcije HBOR ima rok od tri radna dana da izabere najbolje ponude.

Treća HBOR-ova dodjela kreditaHrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) održat će krajem tjedna, 30. travnja treću aukciju za model A, odnosno za dodjelu kvota kredita za provedbu Programa kreditiranja obrtnih sredstava.

Ukupan iznos te aukcije je 250 milijuna kuna.

To je 50 milijuna kuna veći iznos nego u prve dvije aukcije, a novost je treće aukcije što se, uz kredite ročnosti od tri godine, odnosi i na kredite ročnosti od jedne godine.

Tako HBOR na treću aukciju ide s iznosom od 200 milijuna kuna za kredite ročnosti tri godine, dok je kreditna kvota za kredite ročnosti jedne godine 50 milijuna kuna.

U trećoj će aukciji banke moći podnijeti dvije ponude, šifrirane ponude slat će na dan aukcije 30. travnja od 9 do 14 sati elektronskom poštom na namjensku e-mail adresu HBOR-a, a od 14 do 15 sati šifre za njihovo otvaranje. Nakon aukcije HBOR ima rok od tri radna dana da izabere najbolje ponude.

U aukciji HBOR-a mogu sudjelovati samo poslovne banke koje su odobrile kreditna sredstva HBOR-u za provedbu programa, odnosno koje sudjeluju u klupskom kreditu, a prednost u dobivanju kvote kredita imaju banke koje ponude nižu kamatnu maržu.

HBOR u kreditima namijenjenim programu kreditiranja obrtnih sredstava sudjeluje s 40 posto, a preostalih 60 posto udio je banaka i o marži banaka na njihov udio u kreditu ovisi i kamatna stopa za krajnje korisnike kredita.

Prema Programu kreditiranja obrtnih sredstava, najviši iznos kredita koji se može odobriti poduzetnicima je 80 milijuna kuna.

Najviše do 20 posto kredita poduzetnici će moći koristiti za otplatu obveza prema bankama, a također do 20 posto kredita mogu koristiti za podmirivanje svojih obveza prema državi.

Korisnici kredita mogu biti svi poduzetnici koji imaju potencijala za održivi razvoj, trgovačka društva, obrtnici i drugi poduzetnici koji su registrirani i obavljaju djelatnost u Hrvatskoj, neovisno jesu li mali, srednji ili veliki, a koji su u poteškoće zapali nakon 1. srpnja 2008.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik